Forhåndsoppgave: Lag deres eget patruljeskjold

Oppgaven kan dere laste ned HER.

Som forhåndsoppgave til landsdelsleiren, skal hver patrulje lage seg sitt eget patruljeskjold. Vikingene brukte tradisjonelt rundskjold, og disse var noe av det viktigste i utrustningen til vikingene.

 

En viktig del av denne oppgaven er å gi skjoldet deres helt eget patruljesærpreg, slik at det er patruljens helt unike skjold. Det skal ha patruljenavn og navnet på troppen/speidergruppen slik at

det vises hvem som eier det. Resten er helt opp til dere. Vær kreative.

 

Selve skjoldet var tradisjonelt rundt og flatt, og kunne være fra 80 cm til 100 cm i diameter, sammensatt av tynne bord av gran eller furu.

I sentrum av skjoldet satt en skjoldbule eller umbo på forsiden, mens det på baksiden gikk en solid trespile tvers over skjoldet som håndtak.

Langs randen satt ofte et lærbeslag som holdt skjoldet sammen.

 

Skjoldet kan lages på tradisjonelt vis, men kan også lages annerledes, f.eks. av finér-plater. Det dere må passe på da er at det blir tykt eller avstivet/forsterket nok slik at det ikke bøyer seg. (Plater i finér har en tendens til å slå seg (bøye seg) dersom de blir utsatt for fukt). Husk å lage et praktisk håndtak eller måte å bære skjoldet på, slik at dere kan ha skjoldet med dere rundt på aktiviteter, leirbål og andre sammenhenger i løpet av leiren hvor det er naturlig å ha det med.

Når patruljen ikke har skjoldet med seg rundt, kan det jo være kult om skjoldet har en sentral plass i utsmykningen av portalen til troppsområdet deres.

 

Kuleste skjoldet kåres på markedsdagen.

 

Her er en guide til en måte dere kan lage selve skjoldet på: https://sites.google.com/site/vikingprosjekt/prosjekter/rundskjold